juni 04, 2016

Odlingslotten i maj / juni etc...

Long time ingen blog. Ibland blir verkligheten bara sådär påtaglig och livet behöver levas istället för att bloggas om, typ. Även den biten av livet som handlar om kampen för ökad självhushållning. Men så plötsligt är försommaren och värmen över oss och allt är sådär lummigt grönt och vackert igen. Den bästa tiden på året är just nu när allt bara exploderar av livskraft. Ibland undrar man hur många sådana här ögonblick av skönhet och förundran ens liv kommer att innehålla innan det är till ända. Hur många försommardagar till? Vem vet. Fast det är kanske just för att de är begränsade till antalet som de blir så dyrbara. Det är de flyktiga ögonblicken som lär en att vara närvarande i nuet.
Vi känner att vi är hiskeligt sena med allt i år. Andra mindre kul saker har av nöd fått komma i första hand, men nu känner vi att vi börjar komma igång med odlingarna lite i alla fall.

potatis
Potatisen växer i alla fall som den skall. I år växer den i nya pallkragar med väldigt lite jord och mest växtdelar, kvistar, löv och annat som vi grundade med i höstas. På det ligger ett lager halm. Det verkar funka bra och vi kommer att kupa med mer halm allteftersom de växer.
Mellan raderna har vi tryckt ned vaxbönor, något vi även testade förra säsongen men som inte gick något vidare då. Vi får se hur det går denna gång,

anarkistisk ruccola
Vår ruccola, som vi bara övergav till sitt öde i vintras, har börjat växa som tusan och vi har beslutat att låta den få fortsätta med det eftersom den nu är så livskraftig och till och med finare än den var förra säsongen. Stark i smaken är den också. Tillsammans med ruccolan har vi nu även sått sockerärt.

Mellan raderna av vitlök sår vi i år även rödbetor. Allt för att få plats med så mycket som möjligt på de ytor vi har till förfogande och för att vi alltid strävar efter att samplantera det som funkar tillsammans.

I maj kunde vi även skörda de första tomaterna, om än få. De på bilden är av sorten 'Ida Gold' och har växt inomhus i ett av våra fönster. Vi kommer även att försöka med en större mängd tomater på friland i år. De sorter vi testar är 'Subarctic' och 'Koralik'.

Fortsättning följer. Frid :)
vitlök och rödbetor

solmogna tomaterInga kommentarer:

Skicka en kommentar